ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΑΙΑ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων, εκπροσώπου του ΥΠ.Α.Α.Τ, γεωπόνων, καλλιεργητών  και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική αξία της ελιάς» στο πλαίσιο του θεσμού ἐλαία που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. -Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  και τη συνεργασία της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαιρέτησε την ημερίδα αναφέροντας ότι η ελαία, που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά στο Αγρίνιο είναι μια πετυχημένη εκδήλωση, θεσμός του Δήμου, ο οποίος  στοχεύει στην ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς και του ελαιολάδου, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στη γαστρονομία και στον πολιτισμό: «Φέτος, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε  επιστήμονες οι οποίοι θα εξειδικεύσουν στη διαχρονική αξία της ελιάς. Της καλλιέργειας που, όχι μόνο αποτέλεσε πυλώνα της τοπικής οικονομίας,  αλλά και πυλώνα του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας. Σε μια προσπάθεια αποτύπωσης αυτής ακριβώς της σημασίας θα παρουσιάσουμε μια εξαιρετική έκθεση  που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  έργα από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στις πρωτοβουλίες  προώθησης και προβολής και αναπτύσσουμε την συζήτηση για τις νέες τάσεις και προοπτικές σε διεθνές επίπεδο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώσουν για όλες τις εξελίξεις και τις νέες καλλιεργητικές τεχνικές και να αναδείξουν την υψηλή αξία των ελαιοκομικών μας προϊόντων. Στο Αγρίνιο, είμαστε υπερήφανοι γιατί  επιχειρήσεις της πόλης  διέπρεψαν  και απέσπασαν διεθνή βραβεία για τα εξαιρετικά  προϊόντα τους».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος, π. Δ/ντής Καπνικού Σταθμού Αγρινίου o ανέπτυξε το θέμα: Η ελιά στα μονοπάτια του καπνού. Προεισαγωγικά ανέφερε ότι είχε την «τύχη αγαθή» να έχει καθηγητή στο μάθημα της Δενδροκομίας τον Εμμανουήλ Βάθη, ο οποίος με τον τρόπο της διδασκαλίας του στη ώρα του εργαστηρίου υποχρέωνε τους φοιτητές να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν σε ειδικό μπλόκ κάθε μικρο ή μακρο παρατηρούμενο αντικείμενο που μελετούσαν. Στη συνέχεια μίλησε για τα δύο αυτά, συμβολικά για τη περιοχή μας προϊόντα τον καπνό και την ελιά που συμπορεύτηκαν συνεργιστικά και δημιουργικά με τους ανθρώπους του νομού μας για πάνω από 4 αιώνες, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή μας (Κουτσουρελιά, Κορωνέϊκη, Τραγολιά, Λιανολιά, Ραχάτη και Κοθρέϊκη, Καλαμών, Κονσερβολιά και Καρυδολιά) και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κλείνοντας είπε ότι χρειαζόμαστε την επιστήμη, τη σύγχρονη τεχνολογία, την εφαρμοσμένη έρευνα, τη πολιτεία για τις βασικές υποδομές έργων, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους βιοτέχνες, τους μεταποιητές και τους εμπόρους σε μία κοινή δημιουργική προσπάθεια και πορεία για μπορέσει η ελιά όχι να ακολουθήσει τα χνάρια του καπνού αλλά και να τα ξεπεράσει σε απόδοση και διάρκεια

Στη συνέχεια ο κ Σταύρος Βέμμος γεωπόνος, καθηγητής  δενδροκομίας ΓΠΑ μίλησε με θέμα: Ο Εμμανουήλ Βάθης, γεωπόνος και δάσκαλος – Η διδασκαλία της ελαιοκομίας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Εμμανουήλ Βάθη, έκανε ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα και την πολιτιστική αξία της ελιάς, την καταγωγή της υπογραμμίζοντας ότι ευρήματα της προϊστορικής εποχής δείχνουν ότι κατά τη Νεολιθική Εποχή η καλλιέργεια της ελιάς ήταν γνωστή. Αναφέρθηκε στους τρόπους συλλογής, και στην εκπαίδευση την περίοδο 1829-1820 και μετέπειτα καθώς και για τη διδασκαλία της ελαιοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σε άλλους φορείς. Mεταξύ άλλων είπε:  ‘Η ελιά έχει ιστορική και πολιτιστική αξία για εμάς τους Έλληνες’, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι είναι «σύμβολο σοφίας, γαλήνης, ειρήνης, νίκης, πολιτισμού, ολυμπισμού και γονιμότητας».

Ακολούθησε η εισήγηση της κ Λουίζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης, και υπεύθυνης  Μουσειακής Συλλογής στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Η εικαστική γραφή του Ε. Βάθη . Όπως υπογράμμισε ήταν προικισμένος με γνήσιο τάλαντο και ζωγράφιζε ασταμάτητα επί 80 σχεδόν χρόνια, αμέτρητα καλλιεργούμενα ή αυτοφυή φυτά της ελληνικής κυρίως χλωρίδας, καθώς επίσης και τις ασθένειές τους. Παράλληλα έκανε αναφορές στην ελιά από την αρχαιότητα, μέχρι και τις μέρες μας, φέρνοντας παραδείγματα από αρχαίους αμφορείς, που απεικονίζει την κουκουβάγια με το κλαδί ελιάς, τα ιερά σύμβολα της θεάς Αθηνάς καθώς και στην ελιά μέσα από την εικαστική ματιά Ελλήνων ζωγράφων.

Τη ημερίδα έκλεισε η κ Μαγδαληνή Ράππου, της Δ/νσης Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ με θέμα: Στρατηγική και προγράμματα προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων. Aναφέρθηκε  στη στρατηγική προώθησης του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης και στους στόχους για το έτος 2019. Συγκεκριμένα έκανε λόγο  για  μεγαλύτερο αριθμό εγκρίσεων ενεργειών προώθησης σε  περισσότερα ελληνικά προϊόντα ποιότητας, μεταξύ αυτών και ελαιοκομικών προϊόντων,  και την ενημέρωση και  στήριξη των δικαιούχων φορέων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης. Στόχος  να διασφαλίζεται η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων.

Την ημερίδα συντόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής κ. Βασιλική Καραπαπά η οποία ευχαρίστησε τον Αντιπρύτανη του ΓΠΑ κ Ζωγραφάκη για την άδεια φιλοξενίας των έργων του Γεωργικού Μουσείου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και τους καθηγητές κ. Σ. Βέμμο και κ. Δ. Παναγιωτόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά τους να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με  γαστρονομική δράση που στηρίχθηκε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από  τη λέσχη αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος. Συμμετείχαν οι μάγειρες από  τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου: Γιώργος Τσιλίκης, Δημήτρης Ράγκος, Φώτης Διαμαντής, Δημήτρης Χάρος και οι μάγειρες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας  Σάκης Μπαλασκάκης και Νίκος Μερμελάς οι οποίοι σε συνεργασία με το εστιατόριο «Πιθάρι» παρουσίασαν εξαιρετικές συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα τις περιοχής μας.

 

Comments are closed.

Close Search Window