ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝΝέα - ΑνακοινώσειςΧορευτικό Τμήμα
Από το Αγρίνιο στην Τιμισοάρα ένα χοροστάσι δρόμος
Ένα ταξίδι πολιτισμού στην καρδιά των Βαλκανίων (Φωτορεπορτάζ)

Κάθε καλοκαίρι, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, μια πόλη-σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πραγματοποιείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά φολκλορικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Το “Festivalul Inimilor” – ένα «Φεστιβάλ των Καρδιών» κυριολεκτικά– δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός, αλλά μια γιορτή της παγκόσμιας παράδοσης που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, με συνδετικό κρίκο τον χορό, τη μουσική και τη ζωντανή λαϊκή τέχνη.
Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου 2025, συγκέντρωσε 35 χορευτικά συγκροτήματα από 14 χώρες και τέσσερις ηπείρους. Η Ελλάδα είχε δυναμική παρουσία στο φεστιβάλ, με εκπρόσωπο το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο απέσπασε θετικές εντυπώσεις και θερμά χειροκροτήματα. Το Αγρίνιο, μια πόλη με βαθιές ρίζες στον λαϊκό πολιτισμό, παρουσίασε αυθεντικούς ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε τέσσερις ξεχωριστές εμφανίσεις στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Parcul Rozelor – το φυσικό σκηνικό της διοργάνωσης στο κέντρο της πόλης.
Η Τιμισοάρα, με την αυστροουγγρική της αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα σοκάκια και την πολυεθνική της ψυχή, αποτελεί το ιδανικό φόντο για ένα τέτοιο φεστιβάλ. Οι παραστάσεις συνοδεύονται από εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης, εκθέσεις χειροτεχνίας, λαϊκή αγορά και γαστρονομικές δοκιμές – ένα πλήρες ταξίδι μέσα στον χρόνο και τις κουλτούρες. Παράλληλα, η παρέλαση των συγκροτημάτων στους δρόμους της πόλης, με τις εθνικές φορεσιές και τις σημαίες κάθε χώρας, λειτουργεί ως ζωντανό σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και κοινής πολιτιστικής μνήμης.
Από την πρώτη τους παρουσία, το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουλίου, στην τελετή έναρξης, οι Έλληνες χορευτές έδωσαν το στίγμα τους με ζωντάνια, χρώμα και ρυθμό.
Την επόμενη ημέρα, στη μεγάλη διεθνή παράσταση της Πέμπτης, ενώθηκαν στη σκηνή με ομάδες από την Ταϊλάνδη, την Ισπανία, τη Σερβία και την Πολωνία, σε μια βραδιά όπου οι πολιτισμοί συναντήθηκαν χωρίς λόγια – μόνο με βήματα και μουσικές. Το Σάββατο και την Κυριακή, στην κορύφωση του φεστιβάλ, οι χορευτές από το Αγρίνιο επανήλθαν με νέο πρόγραμμα, τιμώντας τη μουσικοχορευτική παράδοση της χώρας μας και της περιοχής μας φέρνοντας το άρωμα της Ρούμελης και Αιτωλοακαρνανίας στην καρδιά των Βαλκανίων.
Με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία ζωντανής μουσικής, οι χοροί που παρουσίασαν συνδύαζαν τελετουργικό ρυθμό και εκρηκτική ενέργεια – εικόνες από πανηγύρια της υπαίθρου, στροφές που μιλούν για έρωτα, πόλεμο, δουλειά και γιορτή. Το κοινό, διεθνές και πολυπολιτισμικό, πρόσφερε την ελληνική εκπροσώπηση πλούσιο και από καρδιάς χειροκρότημα και ενίσχυσε τη φήμη της λαογραφικού του Δήμου Αγρινίου μας ως θεματοφύλακα μιας ζωντανής λαϊκής κληρονομιάς, που ξέρει να αγγίζει και να συγκινεί με τις αξίες και τους συμβολισμούς του.
Η φετινή συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου δεν ήταν απλώς ένα ταξίδι προβολής, αλλά ένας συμβολισμός: πως ακόμα και μέσα στην παγκοσμιοποιημένη καθημερινότητα, η ελληνική παράδοση μπορεί να μιλήσει διεθνώς – όχι μόνο ως φολκλόρ, αλλά ως ζωντανή πολιτισμική γλώσσα που ενώνει και συγκινεί. Όπως και κάθε χρόνο, το “Festivalul Inimilor” απέδειξε ότι οι παραδόσεις δεν είναι μουσειακά ευρήματα· είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπνέουν, ταξιδεύουν και μας θυμίζουν – με χορό και μουσική – ποιοι είμαστε και πώς μπορούμε να είμαστε μαζί.