ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο για την  καλλιέργεια της καστανιάς στο πλαίσιο του προγράμματος με γενικό τίτλο «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της’ την Παρασκευή στις 18/10/2019 σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών: Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας ‘H Ένωση’.  Το κάστανο είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και το βασικότερο προϊόν που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Η εθνική παραγωγή καστάνου φτάνει τους 18.000 τόνους και κάθε χρόνο στο Δήμος μας συλλέγονται περίπου 300 τόνοι καστάνου οι οποίοι εξάγονται κυρίως στην Ιταλία. Το προϊόν  αγοράζεται απευθείας από το χωράφι και στη συνέχεια «μεταπωλείται μεταποιημένο προϊόν».

Την ημερίδα χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου κ. Σπυρίδων Φλώρος ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος Αγρινίου με το επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής επιδιώκει τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρηση των τοπικών προϊόντων με στόχο τη διατήρηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ζολώτας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κούστας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δερβίσης, ο Δ/ντης του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ Γκουρνέλος  και πολλοί παραγωγοί καστάνου.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κ Β. Καραπαπά, κ Β.Χατζηαγάπη κ Π. Σούμπασης, κ. Ζ. Χρυσικός και κ. Δ. Παπαβασίλη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου,  αναφέρθηκαν στις σημαντικότερες ασθένειες και εχθρούς της καστανιάς και τους διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την καλλιέργεια.

Ειδικότερα η γεωπόνος κ. Καραπαπά μίλησε για την επιζήμια ασθένεια της καστανιάς, τη μελάνωση, που οφείλεται στούς μύκητας Phytophthora cinnamomi και P.cambivora  και η οποία λόγω της επιδημιολογίας της που ξεκινά από τις ρίζες μεταδίδεται από δέντρο σε δέντρο εύκολα με τα αποτελέσματά της να είναι καταστρεπτικά. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία όταν η  ασθένεια εκδηλωθεί και πρέπει να λαμβάνονται. προληπτικά μέτρα προστασίας. Επειδή ο μύκητας ευνοείτε σε υγρά κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη, οι νέες φυτείες θα πρέπει να γίνονται σε εδάφη που δεν συγκρατούν υπερβολική υγρασία και  να αποφεύγεται το πότισμα με κατάκλιση, .

Ο δασάρχης Μεσολογγίου, δασολόγος, κ Φούντας αναφέρθηκε στη πετυχημένη  βιολογική καταπολέμηση του μύκητα Cryphonectria parasitica που προκαλεί της ασθένεια του έλκους της καστανιάς με τη χρήση υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα C. parasitica καθώς και στην επιτυχημένη εφαρμογή της βιολογικής μεθόδου καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus κuriphilus), με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, ενδημικό της Κίνας εξειδικευμένο ως προς τον ξενιστή του και με εξαιρετικό συγχρονισμό με αυτόν.  Ζητήθηκε από τους παραγωγούς να μην πραγματοποιούν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων την περίοδο της εξαπόλυσης και  να αποφεύγουν τη μεταφορά του εντόμου με τα μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια. Με σκοπό την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την παρουσία του εντόμου και την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της προσβολής, διανεμήθηκε φυλλάδιο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης , του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και των Υπ. Α.Α.Τ και του Υπ.Π.Ε.

Η γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Β. Τσούφη μίλησε για τους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους συντήρησης και μεταποίησης των καστάνων και για τα διάφορα άλλα σκευάσματα όπως παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής (μαρόν γλασέ), αρτοσκευάσματα κλπ. Παρακίνησε τους παραγωγούς να πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μεταποίησης έτσι ώστε το προϊόν να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί και να επεκταθεί και στις άλλες του  μορφές προς τους καταναλωτές, όπως πχ. κρέμα καστάνου η οποία γίνεται εισαγωγή από την Ιταλία. Επίσης τονίστηκε ότι η μεταποίηση εκτός της υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στο προϊόν έχει και σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της περιόδου κατανάλωσης.

Η γεωπόνος Κ.  Χατζηαγάπη επισήμανε ότι τα τοπικά προϊόντα με ταυτότητα είναι μοχλός ανάπτυξης για μια περιοχή. Για να αποκτήσουν  προστιθέμενη αξία που θα αποδοθεί άμεσα στους παραγωγούς αλλά και στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναδειχθούν δύο νέα εργαλεία: Ο θεσμός της Οικοτεχνίας και της  Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παραγωγικού Σκοπού. Οι παραγωγοί που θα επιλέξουν να τα χρησιμοποιήσουν (και ιδιαίτερα οι γυναίκες της περιοχής) θα έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν/μεταποιήσουν το προϊόν τους και να καρπωθούν έτσι την αύξηση της τιμής του αλλά και να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τον τόπο τους.

Τονίστηκε η διάθεση συνεργασίας από όλους τους φορείς και η δυνατότητα που δίνεται σε τοπικό επίπεδο επιστημονικής συνεργασίας με το νεοσύστατο Τμήμα  Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναγνωσιμότητα του προϊόντος και την ιχνηλασιμότητά του έναντι ομοειδών προϊόντων έτσι ώστε να μπορεί πλέον να γίνει το προϊόν ανταγωνιστικό, τόσο στις εγχώριες, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

 

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» που περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες  παραγωγών και σχολεία. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί η αξία των τοπικών προϊόντων  στην υγεία των πολιτών και των παιδιών, καθώς και οι επιστημονικές γνώσεις και οι παραδόσεις για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους.

 

Comments are closed.

Close Search Window