ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει την 5ηἐλαία’ με θέμα ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’ με σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης  για την καλλιέργεια της ελιάς και τη διαχρονική της αξία και θα περιλαμβάνει πολλαπλές επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να καλύψει όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης (μαθητές, φοιτητές, παραγωγούς, μεταποιητές, καταναλωτές) και όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης του εθνικού μας προϊόντος και να αναδείξει ταυτόχρονα γνωστές και άγνωστες πτυχές μιας μνήμης που πρέπει να διατηρηθεί και να προαχθεί.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της ‘ἐλαία θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου στις 14 Δεκεμβρίου 2018, μια κατ’ εξοχήν ελαιοκομική περιοχή, σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νιας. Εκεί εδρεύει και το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο παλαιό πέτρινο και ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου. Ένας χώρος που θα φέρει  σε όλους μνήμες  από άλλες εποχές αλλά και θα αναδείξει την ανάγκη διασύνδεσης της παλαιάς και της νεώτερης γνώσης.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στις άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου έως και αρχές Απρίλη του 2019 ακολουθώντας έναν ελαιοκομικό δρόμο στο Δήμο μας με στόχο να προβληθεί η κοινωνικοοικονομική σημασία της καλλιέργειας της ελιάς και η διατροφική αξία των της σε συνδυασμό και με τη διατροφική πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (ιστορία, παραδόσεις, γνήσια τοπικά προϊόντα), συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις θα έχουν σαν κεντρικούς συντελεστές τις τοπικές επιχειρήσεις και ομάδα στόχο τους μαθητές της  Α’ βάθμιας και της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης ώστε να τους εμφυσήσουν την αγάπη για τον τόπο τους, τα τοπικά μας προϊόντα και την επιστήμη της ελαιοκομίας. Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων του τόπου με παράλληλη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία μας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μια κεντρική ομιλία για τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας και τη διαχρονική αξία της από τον καθηγητή της δενδροκομίας  κ. Σταύρο Βέμμο σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  σπουδαστές των ΕΠΑΛ του Τομέα Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων καθώς και στους εκπαιδευτές τους.  Θα ακολουθήσουν εργαστήρια οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρουσίαση βασικών γνώσεων πάνω στην ελαιοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της. Η πρώτη ενότητα θα κλείσει με γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και με  ζωντανή επίδειξη εκτέλεσης συνταγών εδεσμάτων από σπουδαστές του ΕΠΑΣ  Μεσολογγίου ειδικότητας μαγειρικής και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου  με τοπικές πρώτες ύλες και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές. Η δεύτερη ενότητα θα περιλαμβάνει συζήτηση για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελαιοκομίας στο Δήμο Αγρινίου ‘Η ελιά του Αγρινίου: σε αναζήτηση ταυτότητας’ με τοποθετήσεις από φορείς και επιστήμονες για την υφιστάμενη κατάσταση, την ανάπτυξη και βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, την τεχνολογία της επιτραπέζιας ελιάς,  την ελαιοκαλλιέργεια  και τον αγροτουρισμό όπου θα επιδιώξουμε να θέσουμε καίρια θέματα και προβληματισμούς και να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις διαχείρισης.

  Δειτε εδω το Προγραμμα εκδηλώσεων

Comments are closed.

Close Search Window