ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μετά από την θετική γνωμοδότηση του ΦοΔΣΑ, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ) του Δήμου Αγρινίου το οποίο καταρτίστηκε βάσει των νέων απαιτήσεων της νομοθεσίας του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ, ΠΥΣ 39/31-8-2020), για χρονικό ορίζοντα 5ετίας και με πρόβλεψη ετήσιας επικαιροποίησης. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση δράσεων πρόληψης με στόχο τη μείωση των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής με εισαγωγή νέων διακριτών ρευμάτων ανακύκλωσης και προϋποθέσεις επαναχρησιμοποίησης. Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:

  • βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης αστικών αποβλήτων

  • εφαρμογή χωριστής συλλογής με διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωσης, με επαναχρησιμοποίηση και διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

  • δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και μαθητών για υιοθέτηση περιβαλλοντικά ορθών συμπεριφορών. Η συνεχής και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία (υποδομές/ δράσεις) σχεδιασμού του νέου ΤοΣΔΑ του Δήμου Αγρινίου για την υλοποίηση των στόχων σύμφωνα με τον ισχύοντα ΕΣΔΑ αποτελούν:

  • Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

  • Έργα επέκτασης ΧΥΤ και αναβάθμιση εκροής της ΕΕΣ

  • Δημιουργία 3 Πράσινων Σημείων με πολλά ρεύματα ανακύκλωσης (Χαρτί-χαρτόνι, Πλαστικά μπουκάλια-τετραπακ, Κουτιά αλουμινίου, Μπουκάλια γυαλιού, Ξύλο, Ηλεκτρικός-Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός, Φορητές Ηλεκτρικές Στήλες και συσσωρευτές, Χαρτί έντυπο, Λοιπά πλαστικά, Λοιπά μεταλλικά υλικά, Τηγανέλαια, Βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κλπ) και επαναχρησιμοποίησης [μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, παιχνίδια σε καλή λειτουργική κατάσταση]

  • Δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης έξι ρευμάτων (ρούχα, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, μπαταρίες) σε 25 σχολεία του Δήμου Αγρινίου ( χρηματοδότηση προγράμματος Αντώνης Τρίτσης ).

  • Οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων έτσι σταδιακά έως το τέλος του 2025 όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο των καφέ κάδων

  • Προώθηση της κομποστοποίησης στα νοικοκυριά στα σχολεία και στις σχολικές εγκαταστάσεις

  • Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών γυαλί, χαρτί, μέταλλα (μπλε κάδοι, κώδωνες, κίτρινοι κάδοι) και λοιπών αποβλήτων (ΑΗΗΕ, συσκευασίες κλπ)

  • Δράσεις ανταποδοτικής ανακύκλωσης (σπιτάκια ανακύκλωσης του συστήματος Ανταποδοτική Ανακύκλωση με εφαρμογή συστημάτων επιστρεφόμενων συσκευασιών με ανταπόδωση χωρίς κόστος για το Δήμο)

  • Δράσεις ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης ενημέρωσης των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για τον τρόπο διαχείρισης των βιοαποβλήτων, των τηγανέλαιων , των Γωνιών Ανακύκλωσης, των ΠΣ, κλπ.

  • Δράσεις υποκίνησης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και πολιτών ως προς την παραγωγή́ και διαχείριση των αποβλήτων με διαλογή στην πηγή και την εξοικείωσή τους με νέες έννοιες και πρακτικές, μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας και εισαγωγή στην κοινωνία των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ο Δήμος Αγρινίου οραματίζεται μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και διαθέτει ένα σχέδιο δράσης 5ετούς ορίζοντα με σαφή χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση και με αναλυτικές περιγραφές δράσεων και προγραμματισμό κατασκευής υποδομών. Η ενημέρωση των δημοτών είναι επιβεβλημένη και εκτιμάται ότι απαιτείται ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον 5 ετών ώστε οι χρήστες των δικτύων και υποδομών να αναπτύξουν νοοτροπία συμμετοχής σ’ αυτό το πρόγραμμα διαχείρισης.

Δείτε το σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από ΕΔΩ

Comments are closed.

Close Search Window