Η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας οριοθετείται βόρεια από το Παναιτωλικό Όρος και νότια από τη λίμνη Τριχωνίδα. Νοτιότερα της λίμνης περιλαμβάνονται επίσης θύλακες της Οροσειράς του Αρακύνθου που εκτείνονται στα δυτικά μέχρι τα στενά της Κλεισούρας.
Πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια ιστορία και μοναδικό περιβάλλον. Μαγική και ανεξερεύνητη,γεμάτη χρώματα και μοναδικές φυσικές ομορφιές, η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας,μας προσκαλεί να τη γνωρίσουμε.
Είναι ένας Τουριστικός προορισμός που θα προσφέρει στον επισκέπτη μια θαυμάσια όσο και μοναδική εμπειρία
παράλληλα με το σεβασμό στους φυσικούς και πολιτιστικούς της θησαυρούς.
Μια εξόρμηση στη φύση και την παράδοση που γίνεται κάθε εποχή του χρόνου, όταν η επιθυμία για αλλαγή και ξεκούραση είναι έντονη και ωθεί τον κάτοικο της πόλης να αποδράσει.
Διαδρομή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας: Αγρίνιο – Θέρμο – Μακρυνεία
Από την πόλη του Αγρινίου που είναι το μεγαλύτερο αστικό και εμπορικό κέντρο κοντά στη λίμνη και ακολουθώντας το δρόμο προς το Θέρμο, ανατολικά, ο πρώτος και σημαντικότερος οικισμός που συναντάμε στα βόρεια της Τριχωνίδας είναι το Παναιτώλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Τριχωνίδας, γενέτειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Αποτελεί Τοπικό Διαμέρισμα του Καποδιστριακού Δήμου Θεστιέων.
Στα ανατολικά του Παναιτωλίου, στις παρυφές της λίμνης βρίσκονται τα Αμπάρια. Εδώ υπήρχε το παλιό αντλιοστάσιο του Παναιτωλίου, το οποίο ανακαινίστηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE – ΦΥΣΗ 1999, «Δράσεις για την προστασία των ασβεστούχων βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας» και μετατράπηκε σε ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
Συνεχίζοντας το δρόμο προς το Θέρμο συναντάμε το χωριό Καινούργιο, που είναι σήμερα η έδρα του Δήμου Θεστιέων. Βόρεια του χωριού, χτισμένη σε απόκρημνη κορυφή, η Ακρόπολη των Θεστιέων, που δεν ήταν μόνο μια φυσικά οχυρή θέση αλλά και μια καταπληκτική Βίγλα με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και τη λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου μέχρι τις κορυφές του Αράκυνθου και του Παναιτωλικού.
Σημείο αναφοράς στον Δήμο Θεστιέων αποτελούν οι υποδομές αναψυχής στις θέσεις Αμπάρια Παναιτωλίου και Άγιος Γεώργιος Καινούργιου που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος.
Στο Καινούργιο, γίνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο εκδηλώσεις, τα “ΘΕΣΤΙΑ”.
Στην περιοχή σύντομα θα λειτουργήσει ξενώνας και παραδοσιακό εστιατόριο μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+.
Τρία χλμ. ανατολικά του Καινούργιου συναντάμε το χωριό Παραβόλα όπου υπήρχε η Αρχαία Αιτωλική πόλη Βουκάτιο. Στην Παραβόλα γίνονται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού εκδηλώσεις, τα “Βουκάτεια”.
Αν από την Παραβόλα ακολουθήσουμε τον παραλίμνιο δρόμο, θα απολαύσουμε μία διαδρομή μέσα σε πλατάνια και λεμονοπορτοκαλιές με γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στη λίμνη. Στη διαδρομή συναντάμε τους συνοικισμούς Δογρί, όπου υπάρχει ξενώνας, εστιατόρια και καφετέριες.
Σημείο αναφοράς στην περιοχή αποτελούν οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις της Γ.Ε.Α. στη Δογρί που έχουν δημιουργηθεί από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG II με τη συμβολή της αναπτυξιακής εταιρείας «Τριχωνίδα Α.Ε.» και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας. Στο χώρο αυτό σήμερα λειτουργεί οργανωμένος χώρος εστίασης και αναψυχής.
Συνεχίζοντας συναντάμε το χωριό Μυρτιά με τα ονομαστά Θειούχα Λουτρά. Από τα λουτρά της Μυρτιάς, για όσους αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Πετροχώρι.
Ακολουθώντας το δρόμο που απομακρύνεται από τις όχθες της λίμνης και ανηφορίζει προς το Θέρμο φθάνουμε στην Αγία Σοφία. Το παλιό όνομα του χωριού, Μόκιστα, έχει Σλαβική προέλευση και σημαίνει πρασινάδα, βλάστηση.
Σε υψόμετρο 360 μ. περίπου πάνω και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα, σε ένα καταπράσινο και γοητευτικό οροπέδιο, υπάρχει το ιερό λίκνο των Αιτωλών και το κέντρο της πολιτιστικής τους ιστορίας, το Θέρμο. Το Θέρμο ήταν η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, της τελειότερης ίσως πολιτειακής οργάνωσης που δημιούργησαν οι Έλληνες.
Στο Θέρμο λειτουργεί επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της Περιβαλλοντικής επιμόρφωσης των μαθητών όλης της χώρας.
Στο Θέρμο υπάρχουν επίσης παραδοσιακός Ξενώνας και Ξενοδοχείο.
Το καλοκαίρι τον Αύγουστο, στο Θέρμο, γίνονται γιορτές προς τιμήν του Κοσμά του Αιτωλού.
Τρία χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου βρίσκεται το χωριό Μέγα Δέντρο, γενέτειρα δύο σημαντικών προσωπικοτήτων, του Ευγένιου Γιαννούλη και του Κοσμά του Αιτωλού.
Στα νοτιοανατολικά του Θέρμου το Πετροχώρι, ονομαστό για το κρασί του και τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια του, είναι κτισμένο πάνω σε ράχη που αγναντεύει τη λίμνη πανοραμικά καθώς και όλα τα γύρω βουνά.
Στις πλαγιές ανάμεσα στο Πετροχώρι και το μοναστήρι του Φωτμού, σώζεται ένα από τα λίγα δάση ήμερης βελανιδιάς
της χώρας μας.
Από το Πετροχώρι κατεβαίνουμε νότια στα καμπίσια χωριά Σιταράλωνα, Πάμφιο, Μαραθιά και Κάτω Μακρινού. Από την Κάτω Μακρινού υπάρχει δρόμος ο οποίος ανεβαίνει στην ορεινή Ναυπακτία, επίσης μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και μεγάλης βιοποικιλίας.
Στα μισά της διαδρομής προς τη Ναύπακτο συναντάμε τη γέφυρα του Μπανιά η οποία ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου.
Το σημείο αυτό είναι τόπος συνάντησης των φίλων του ράφτινγκ και του καγιάκ που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να πάρουν μέρος σ’ αυτά τα αθλήματα μέσα στα νερά του ποταμού. Εδώ υπάρχει παραδοσιακός Ξενώνας και ταβέρνα από το Πρόγραμμα “LEADER II”.
Από τους πρόποδες του Αρακύνθου μέχρι τις όχθες της Τριχωνίδας ανοίγεται ένας μακρόστενος κάμπος. Οι παραλίμνιες περιοχές του Δ. Μακρυνείας όπως το εκτεταμένο πλατανόδασος στη Καψοράχη κοντά στις όχθες της λίμνης, καθώς επίσης και το παραδοσιακό λιμανάκι Μούρτος αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος.
Στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα στη θέση Καψοράχη και Δαφνιάς υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες.
Λίγα χιλιόμετρα από τη Γαβαλού συναντάμε το ιστορικό μοναστήρι της Κατερινούς.
Τέλος, στις περιοχές του Αρακύνθου και στο φαράγγι της Κλεισούρας παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον για ορειβασία και οικοτουρισμό.
Οι περιοχές αυτές είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα ενδημικά είδη χλωρίδας και ιδίως βραχόφυτων, τα αχανή δρυοδάση και την παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας και άλλων δασόβιων πουλιών.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«ΘΕΣΤΙΟΣ» 3
Ξενώνας κλασσικού τύπου
με χώρο εστίασης στο Βλοχό
του Δήμου Θεστιέων.
Tηλ: 26410 46878
Web: www.thestios.gr
«ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» 3*
Ξενοδοχείο στο Θέρμο.
Tηλ: 26440 24024, 24330
Web: www.apollonhotel.gr
«NTOΓΡΙ»
Ξενώνας Ε’ κατηγορίας στη Δογρί του Δήμου Παραβόλας
Tηλ: 26410 61166, 63293
«ΕΛΛΗ»
Ξενοδοχείο στη Βαριά
Γ’ κατηγορίας
Tηλ: 26440 61116, 51437
«ΔΡΥΜΩΝΑΣ» 3*
Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου
με χώρο εστίασης στον Δρυμώνα του Δήμου Θέρμου.
Tηλ: 26440 41046
Web: www.drymonashotel.com.gr
«ΑΛΘΑΙΑ» 3*
Ξενοδοχείο με χώρο εστίασης
στο Πετροχώρι του Δήμου Θέρμου.
Tηλ: 26440 23133
Web: www.hotelalthaia.gr
«ΝΤΑΛΑΣ»
Ξενώνας Γ’ κατηγορίας
στη θέση Κ. Μυρτιά
Tηλ: 26440 51315, 51163