ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ|

Ενεργειακή κοινότητα Αγρινίου απολογισμός έργων και επόμενος μεγάλος στόχος :

Η ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων του Δήμου Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου οραματικά σχεδίασε Ενεργειακή Κοινότητα με την επωνυμία: «Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου ΣΥΝ.Π.Ε.».

«Το Αγρίνιο  προχωρά μπροστά κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμησή του με τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας. Είναι η σωστή στιγμή να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα και να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών στο ενεργειακό πεδίο. Εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου, ανταποδίδουμε στους δημότες μας και αφήνουμε περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Στις δράσεις της Κοινότητας μέχρι σήμερα έχουν  ολοκληρωθεί οι εξής:

1)      ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Ενεργή η πλατφόρμα τιμολόγησης του δήμου Αγρινίου  και  διαχείριση των δημοτικών σταθμών φόρτισης και τα έσοδα των σταθμών στο δήμο μας.

Προϋπολογισμένη η κατανάλωση των φορτιστών στο φωτοβολταϊκό πάρκο με σκοπό την αυτοπαραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται και την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των δημοτικών φορτιστών

Το λογισμικό και εφαρμογή κινητού με την οποία θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει το δίκτυο του δήμου Αγρινίου αλλά και θα μπορεί να   παρέχει και σε  δήμους της περιοχής με σκοπό την κοινή επικοινωνία και ανάπτυξη των δικτύων.

2)      ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ  ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Εκτιμώμενο κόστος έργου : 8,000,000  €

   Η ενεργειακή κοινότητα ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες και την εύρεση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού όλου του δήμου μας. Σύντομα δημοπρατείται και ξεκινά το έργο.

 Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από το αναβαθμισμένο δίκτυο ανέρχεται στα 2.667.792,00 € το έτος !

3)      ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ αυτοπαραγωγής ενέργειας ισχύος 18 MW

Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα που κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία  σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Συγκεκριμένα το αίτημα της ενεργειακής κοινότητας για προσφορά οριστικών όρων σύνδεσης στην υψηλή τάση με ΑΠ 1895/7.6.2023 κρίθηκε πλήρες με ημερομηνία πληρότητας την 13.7.2023 , μόλις σε 4 μήνες από την ψήφιση  του  ν.5037 .

 Εκτιμώμενο κόστος έργου : 28.000.000.000  €

Οικονομικό όφελος Δήμου Αγρινίου  : μείωση κόστους ενέργειας κατά 10.000.000  €  ΤΟ ΕΤΟΣ  για τουλάχιστον 25 έτη !!!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : 2500 ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για τουλάχιστον 25 έτη .

Περιβαλλοντικό όφελος : ΜΕΙΩΣΗ 33,000 ΤΟΝΩΝ CO2 ΤΟ ΕΤΟΣ

 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός συνεχίζεται με το επόμενο μεγάλο έργο, τη δημιουργία  μιας νέας ενεργειακής κοινότητας για τις επιχειρήσεις του Δήμου Αγρινίου!

Με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του δήμου μας,  δημιουργούμε τις  προϋποθέσεις  που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη μέσω φθηνής ενέργειας.

Η  ενεργειακή κοινότητα επεξεργάζεται εδώ και καιρό τα δεδομένα ενός τέτοιου εγχειρήματος και πλέον έχει έτοιμα  βασικά εργαλεία και δεδομένα απαραίτητα για την έναρξη του εγχειρήματος, όπως :

1) χώρος εγκατάστασης

2) διαθέσιμο δίκτυο σύνδεσης (μέσω της πρώτης ενεργειακής)

3)  τεχνογνωσία από την υφιστάμενη ενεργειακή κοινότητα για τη διαδικασία δημιουργίας και την ετοιμασία των απαιτούμενων μελετών.

 Σύντομα θα προχωρήσουμε σε  πρόσκληση συμμετοχής στον επιχειρηματικό κόσμο  για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για να ετοιμάσουμε ως δήμος και ενεργειακή κοινότητα του δήμου Αγρινίου τις απαραίτητες μελέτες.

Comments are closed.

Close Search Window