ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Στο  ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ  η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης της  ΔΠΑ. 

Επιβράβευση της ξεχωριστής πορείας που διαγράφει μέχρι σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης  το οποίο υπέγραψε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με αυτό, η μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ, δημοσιεύεται πλέον στον Εθνικό Συσσωρευτή SearchCulture.gr.  Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται ιδρύματα και μουσεία με σπουδαία διαδρομή, τα οποία  διαμόρφωσαν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως: Εθνική Πινακοθήκη, Ίδρυμα Ωνάση, Ακαδημία Αθηνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ίδρυμα Αβέρωφ, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ΕΛΙΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη κ.ά.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), είναι ένας δημόσιος οργανισμός που προωθεί τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θεσμικός του ρόλος είναι η συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση, εντός και εκτός της χώρας, και η ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων που παράγονται στην Ελλάδα.

Αρκεί να αντιληφθούμε την αξία που παράγεται από την συσσώρευση πολιτιστικού περιεχομένου για τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν σε ένα σημείο να αναζητήσουν έναν καλλιτέχνη και να ανακτήσουν τεκμήρια από τη μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ, από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος είτε από άλλους σημαντικούς φορείς.

Μέσω του ΕΚΤ η αναζήτηση για κάποιον καλλιτέχνη θα είναι ακόμη πιο εύκολη και με βάση τα σύγχρονα πρότυπα του σημασιολογικού ιστού. Δημιουργείται έτσι ένας ψηφιακός εικονικός τόπος συνύπαρξης και συνομιλίας του έργου των καλλιτεχνών, ώστε στο μέλλον να παρουσιάζεται το σύνολο του έργου τους, ανεξάρτητα από το πού ζουν στη φυσική τους μορφή.

 

 

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στη σελίδα του φορέα εδώ:

https://www.searchculture.gr/aggregator/portal/institutions/dipinag

Επίσης, στη συλλογή της ΔΠΑ αναλυτικά εδώ:

https://www.searchculture.gr/aggregator/portal/search?keywords%5B0%5D.value=&keywords%5B0%5D.field=&providerShortName=:pinakothiki_agrinio&language=el

 

Comments are closed.

Close Search Window