ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Θέμα: Σύσκεψη φορέων για την ορθή διαχείριση των ζώων συντροφιάς με τίτλο ‘Μεριμνώ για τα ζώα συντροφιάς

Με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε ευρεία  σύσκεψη για την ορθή διαχείριση των ζώων συντροφιάς ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης Τοπικής Οικ. Ανάπτυξης  του Δήμου Αγρινίου. Μετά την παρουσίαση των δράσεων του ολοκληρωμένου προγράμματος του Δήμου Αγρινίου από την κ. Β. Καραπαπά,  και ειδικότερα την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης των μαθητών με θέμα «Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό»,  ακολούθησε ομιλία με θέμα την: Φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων από τον κτηνίατρο Αλέξανδρο Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος  τόνισε την σημασία της συμβίωσης και της σωστής επικοινωνίας του ανθρώπου με τα ζώα για την υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Στην ενότητα: Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ζωοφιλίας ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτ/νιας Θεόδωρος Τσιλίκας ανέλυσε το καινοτόμο πρόγραμμα “Αγαπάμε τα ζώα _ δημιουργούμε Πολιτισμό” το οποίο εμπίπτει στα ενδιαφέροντα των παιδιών και ενισχύει την πεποίθηση ότι δύνανται, ως ενεργοί πολίτες, να διαμορφώσουν συνθήκες ζωής που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους. Την ομιλία πλαισίωσαν οι μαθήτριες της Πέμπτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ευαγγελία Τσελίκα και Αρετή Φαρμάκη που ανέπτυξαν την οπτική του συγκεκριμένου προγράμματος από τη μεριά των μαθητών.

Στην 3η ενότητα: Τήρηση κανόνων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, η κ Θ. Παπαπαβασίλη (υπάλληλος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής) παρουσίασε συνοπτικά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και την αναγκαιότητα επικέντρωσης της διαχείρισης στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ως κύρια δεξαμενή αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Κ. Μπιτσικώκο που ανέπτυξε τα οφέλη της εκπαίδευσης του σκύλου στην αρμονική συμβίωση ανθρώπου – ζώο και τη σημασία της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τις υποχρεώσεις τους ως προς τα σκυλιά φύλακες. Ο Διοικητής του Α.Τ. Αγρινίου κος. Γ. Σταμουλακάτος επεσήμανε τη σημαντικότητα της τήρησης των κανόνων από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και τη δημιουργία προσωρινού ενδιαιτήματος για η φιλοξενία ιδιαίτερων περιστατικών. Τόνισε ακόμη ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σε συνεχή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση για τα ζώα συντροφιάς στην περιοχή του Δήμου. Όλοι συμφώνησαν ότι κύρια πηγή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων  και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα ζώα για την τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών βάση των διατάξεων και ότι οι ενημερώσεις στα σχολεία θα αποτελέσουν βάση για την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και ειδικότερα: o Διοικητής του Α.Τ. Αγρινίου Γ. Σταμουλακάτος, ο Δ/ντης της Δ.Α. Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας, o Δ/ντης Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας Χρήστος Κολοβός, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Θεόδωρος Τσιλίκας, ο Δ/ντης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτ/νιας  Σ. Νικολόπουλος, η  Φ. Βλάχου πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Αγρινίου, ο  Δ. Στεφανάτος πρόεδρος της Τ.Κ. Δοκιμίου, ο Γ. Μπάνης πρόεδρος Τ.Κ. Σκουτεσιάδας,  ο  Σ. Λαγός πρόεδρος της Τ.Κ Αγίου Ανδρέα, εκπρόσωποι φιλοζωϊκών σωματείων, κτηνίατροι, εκπαιδευτές σκύλων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νιας, μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής και της Τριμελούς επιτροπής του Δήμου Αγρινίου, η πρόεδρος  της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου και Εκπρόσωπος της Π.Φ.Π.Ο. κα Β. Αναγνωστοπούλου, ο Δ/ντης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιάτσος Κων/νος και αρκετοί δημότες.

Comments are closed.

Close Search Window