ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε και της UNISEF, η 11η Δεκεμβρίου, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ημερομηνία που συμπίπτει με την ίδρυση της UNISEF (11-12-1946 Απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε.).

Ο εορτασμός αυτός αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 1989 και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Νόμο 2101/1992(Φ.Ε.Κ. 192/Α/92), ημέρα όπου έχει ανακηρυχθεί και ως παγκόσμια ημέρα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η σύμβαση αυτή κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπαθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία. Αναγνωρίζει οτι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως και οι ενηλίκες. Εξαιτίας της φύσης τους όμως, έχουν και επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγυής, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.

    

Στο Δήμο Αγρινίου βάση αυτού του νομοθετικού  πλαισίου, συστάθηκε και λειτουργεί  η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς της  Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

Σκοπός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης – παραμέλησης των ανηλίκων με συνεχείς επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ή απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται.


Πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν:

 

  • Δέχεται σχετική ειδοποίηση από την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας(Ε.Κ.Κ.Α).
  • Δέχεται καταγγελία έστω και ανώνυμη για κακοποίηση-παραμέληση, ανηλίκου στα όρια του Δήμου Αγρινίου.
  • Λαμβάνει Εισαγγελική Εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

 

Στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, 2641363541 και στο 2641363457 (ανώνυμα ή επώνυμα).

 

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window