ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου ο Γιώργος Παπαναστασίου. Στη συνάντηση μετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.

Νωρίτερα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τις Αποθήκες Παπαπέτρου και ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για την ιστορία του κτιρίου και τις ενέργειες  για τη δημιουργία  διαχρονικού  μουσείου  στο διατηρητέο κτίριο των αποθηκών.

H Υπουργός Πολιτισμού   έδειξε ακόμη ενδιαφέρον  για το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου  και το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων.

 H Υπουργός Πολιτισμού   έδειξε ακόμη ενδιαφέρον  για το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου  και το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων.

Ο Γιώργος  Παπαναστασίου  είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Μενδώνη  για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει  προκειμένου να προωθηθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα: «Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού για την επίσκεψη της στην πόλη μας. Κυρίως όμως γιατί είχε την διάθεση να ακούσει  με προσοχή όλο όσα διεκδικούμε και  να μας βοηθήσει έμπρακτα. Το Αρχαίο Θέατρο Στράτου, όπως γνωρίζετε, αποτελεί προτεραιότητα  και είναι μια οραματική διεκδίκηση για εμάς προκειμένου  να μεταμορφωθεί σε σημαντικό χώρο προαγωγής πολιτισμού με τη διεξαγωγή παραστάσεων και δράσεων αντίστοιχων της μοναδικής αξίας του. Χρηματοδοτήθηκε  από το Δήμο μας μελέτη για την αποκατάσταση – αναστήλωση  του, για την οποία αναμένουμε στις 5 Νοεμβρίου έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη θα εντάξουμε το σπουδαίο αυτό έργο στο  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά τις αποθήκες Παπαπέτρου είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε  ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη  για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου ενώ το Υπουργείο θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για να ενταχθεί στο επόμενο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι εξαιρετικές για το Αγρίνιο. Ευχαριστώ θερμά τη Λίνα Μενδώνη και τον Νεκτάριο Φαρμάκη».

 

Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την υποδοχή και την ενημέρωση: “ Έχω πάρα πολλές φορές τονίσει , από την ημέρα που ανέλαβε η Κυβέρνηση τα καθήκοντα της, ότι ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που προσδίδει  ισχύ και ακμή όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ευτυχής συγκυρία που σήμερα, μάλιστα πολύ γρήγορα, καταλήξαμε με τον Δήμαρχο  σε μια συμφωνία που ξέρω ότι, όλες οι Αρχές,  επεδίωκαν πολλά χρόνια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό. Όταν αγοράστηκαν οι αποθήκες Παπαπέτρου ήμουν Γεν. Γραμ. του Υπ .Πολιτισμού και όταν αποφασίστηκε η χρήση τους ως διαχρονικό μουσείο και μουσείο καπνού είχα την τιμή να προεδρεύω στο ΚΑΣ. Σήμερα είναι η τρίτη πράξη και είναι αυτό που ολοκληρώνει μια διαχρονική προσπάθεια του Υπουργείου και μια  διαχρονική επιθυμία τη κοινωνίας.  Πρόκειται για  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συγκρότημα που βρίσκει τον προορισμό του. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. Είναι η αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.  Πολύ σύντομα, στις 5 Νοεμβρίου , το ΚΑΣ θα εξετάσει τη μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου. Προλαβαίνουμε να το εντάξουμε στο τρέχων Επιχειρησιακό πρόγραμμα και όλοι οι κάτοικοι, οι πολίτες να κατανοήσουν ότι τα πράγματα μπαίνουν σε άλλους ρυθμούς και ότι οι ίδιοι οι φορείς θα μπορούν να διαχειρίζονται το πολιτιστικό τους απόθεμα και να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό».

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φραμάκης τόνισε μεταξύ άλλων :«Είναι μια απόδειξη ότι όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε πολλά , μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στο τόπο. Θα είμαστε στο πλευρό κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου προσέφερε στην κ. Μενδώνη το λεύκωμα «προσφορά» της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, την  φωτογραφική  έκδοση του Χρίστου Σιμάτου «Καπναποθήκες Παπαστράτου- Πορεία στο φως και στον χρόνο», το βιβλίο «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα» σε επιμέλεια Κ. Μπάδα και την έκδοση Γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου.

 

Comments are closed.

Close Search Window