ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΑΙΑ, ΛΗΓΜΕΝΑ, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2019 στη Γαβαλού ο δεύτερος σταθμός των εκδηλώσεων «Ελαία» με γενική θεματολογίαΕκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – Ο δρόμος της ελιάς’. Η «5η ελαία» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νιας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην προβολή της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, προϊόντα κυρίαρχα στην παραγωγική βάση της περιοχής μας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Γαβαλούς.

Το πρωί της Παρασκευής έγινε εκπαίδευση-παρουσίαση  σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου (65 μαθητές) και του Νηπιαγωγείου (6 μαθητές) Γαβαλούς,  του  Γυμνασίου Γαβαλούς ενώ συμμετείχαν και σπουδαστές του 1ου ΕΠΑΛ  Αγρινίου. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ενημερώθηκαν για τη σημασία της αειφορικής γεωργίας, τη μεσογειακή διατροφή, και τη διατροφική αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζια ς ελιάς.

Συγκεκριμένα η κ. Ελένη Νικολάου, διατροφολόγος-διαιτολόγος ενημέρωσε τους μαθητές για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή τονίζοντας ότι είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό διατροφικό πλάνο.

Οι γεωπόνοι Βασιλική Καραπαπά και Βασιλική Χατζηαγάπη με την συμπαράσταση της οικονομολόγου, με ειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, Θεοδώρας Παπαβασίλη, ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες – στην κοινωνία και στην οικονομία μας – όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου διατηρώντας την βιοποικιλότητα και εξασφαλίζοντας την αειφορία. Ενημέρωσαν επίσης τους μαθητές για τις τοπικές ποικιλίες της ελιάς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η κ. Βασιλική Ψηλού, γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου  γνωρίζοντας στους μαθητές το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και η πρωινή ενότητα έκλεισε με κέρασμα παραδοσιακού δεκατιανού με βάση την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.

Στην απογευματινή ενότητα χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Α. Καλαμπαλίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Κοκκινοβασίλης και ο αντιπρόσωπος του ΓΕΩΤΤΕ Γ.  Κοντογιάννης. Η ενημέρωση στόχευε στην ενημέρωση των παραγωγών σε επίκαιρα ελαιοκομικά θέματα.

Συγκεκριμένα ο Γεωπόνος – Εδαφολόγος, προϊστάμενος ΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, ΥΠΑΑΤ κ. Βλάσιος Γεωργόπουλος ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα της θρέψης και λίπανσης της ελιάς δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς.

Ακολούθησε η ομιλία της Γεωπόνου και Προϊσταμένης Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κας Βασιλικής Καραπαπά για την σοβαρότατη και με μεγάλη οικονομική επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια, μυκητολογικής ασθένειας Γλοιοσπόριο ή αλλιώς παστέλλα.

Ο γεωπόνος Msc, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πέτρος Ορφανός εξήγησε την σημασία της διαδικασίας της συγκομιδής στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.

Η συνάντηση έκλεισε με εκτενή ανάλυση των διαδικασιών που εξασφαλίζουν την ορθή παραγωγή του ελαιολάδου από την παραγωγή μέχρι την έκθλιψή του από τον ελαιουργό και Αντιδήμαρχο Αγρινίου  Γεώργιο Μελιάδη.

Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς, ελαιουργοί και παραγωγοί έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε μία γενικότερη προσπάθεια εκπαίδευσης και βελτίωσης των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην πράξη.

Comments are closed.

Close Search Window