Το Παναιτωλικό Όρος είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης πριν τον κάμπο του Αγρινίου και ορθώνεται ακριβώς πάνω από την Τριχωνίδα.
Έχει ψηλότερες κορυφές τον Κατελάνο στα 1.924 μ., Κρημνίτσα στα 1.816 μ. και Πέρασμα στα 1.810μ.
Ο κύριος αυτός όγκος του Παναιτωλικού, που περιλαμβάνει και τμήμα στο Ν. Ευρυτανίας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, σε έκταση 185.420 στρεμμάτων, ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό καταγραφής (GR2310004).

Οι  οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας  Παραβόλας, παρουσιάζουν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ όλη η διαδρομή αυτή έχει εξαιρετική θέα προς τον καταπράσινο κάμπο της λίμνης Τριχωνίδας.
Σημείο ενδιαφέροντος οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες του χωριού Νερομάνα.
Στα χωριά Περιστέρι, Καλλιθέα, Νερομάνα, Κυρά Βγένα, Παλυκαρυά και Λαμπίρι υπάρχουν δυνατότητες εστίασης. Επίσης σε ξενώνες στα χωριά Νερομάνα και Καλλιθέα υπάρχει δυνατότητα διαμονής.

 

Το Καταφύγιο

Στην καρδιά του όρους Παναιτωλικού, στην θέση Διασελάκι του Δ. Παραβόλας σε ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από άποψη ορειβατική όσο και από άποψη φυσικού τοπίου λειτουργεί το Ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου σε υψόμετρο 1.170 μ. και σε απόσταση 23 χλμ. από το Αγρίνιο.
Η δημιουργία του Ορειβατικού Καταφυγίου χρηματοδοτήθηκε από τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες
INTERREG II και LEADER+ μέσω της Αν. Εταιρείας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε και τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτολοακαρνανίας με φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου.
Δημιουργήθηκε έτσι ίσως το πιο σύγχρονο και όμορφο Ορειβατικό Καταφύγιο στην Ελλάδα τόσο από άποψη υποδομών διημέρευσης και διανυκτέρευσης όσο και από άποψη εξοπλισμού με την δημιουργία δύο (2) σύγχρονων ορειβατικών στίβων για ενήλικες και για παιδιά.
Το Καταφύγιο αποτελεί σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης ορειβατών και φυσιολατρών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη, με δυνατότητα φιλοξενίας 70 περίπου ατόμων.

Το ορειβατικό καταφύγιο δεν είναι ανοιχτό καθημερινά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου στο Αγρίνιο.
Tηλ & Φαξ: 26410 45512
e-mail:eos@eosagriniou.gr

 

Comments are closed.

Close Search Window