Η γεωγραφική ενότητα του Βάλτου καταλαμβάνει το βόρειο και ανατολικό τμήμα της αρχαίας Ακαρνανίας.
Ανατολικά οριοθετείται από τον Αχελώο ποταμό και τις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου και δυτικά από τον Αμβρακικό κόλπο. Είναι κατά κύριο λόγο ορεινή περιοχή, με έντονη την παρουσία του υγρού στοιχείου, που την περικλείει είτε ως ποτάμι είτε ως θάλασσα είτε ως φυσική ή τεχνητή λίμνη.
Ίσως είναι η περισσότερο απομονωμένη και άγνωστη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Διαδρομή: Αγρίνιο – Στράτος – Καστράκι

Βόρεια της σημερινής πόλης του Στράτου και στη δυτική όχθη του Αχελώου βρίσκονται τα τείχη της αρχαίας Στράτου, πόλης της Αρχαίας Ακαρνανίας.
Επίσης στην ίδια περιοχή και στα διοικητικά όρια του Δήμου Στράτου βρίσκονται τα φράγματα Στράτου και Καστρακίου με τις ομώνυμες τεχνητές λίμνες που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ.
Το τοπίο που έχει δημιουργηθεί είναι μοναδικό και μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά από δραστηριότητες όπως πεζοπορία στις όχθες των λιμνών κ.λπ.
Επίσης η τεχνητή λίμνη της Στράτου χρησιμοποιείται για θαλάσσιο σκι.
Στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα άγρια άλογα του Πεταλά στην περιοχή Λεπενού. Τα άλογα αυτά αφέθηκαν ελεύθερα πριν 30 – 40 χρόνια στην περιοχή των υψωμάτων του Πεταλά και με τα χρόνια επανήλθαν σε άγρια κατάσταση.

Διαδρομή: Αγρίνιο – Ίναχος

Η Δημοτική Ενότητα Ινάχου είναι μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση. Το γεωγραφικό ανάγλυφο του Ινάχου είναι κυρίως Ορεινό και ελάχιστα ημιορεινό καθώς τα Τοπικά Διαμερίσματα αναπτύσσονται στα Όρη του Βάλτου τα οποία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Η περιοχή εντοπίζεται στα χωριά Χαλκιόπουλοι, Λουτρά Χαλκιόπουλων, Θύαμο, Εμπεσσό, Μαλεσιάδα, Γιαννόπουλοι, Αμοργιανοί, Αυλάκι, Βρουβιανά, Τρίκλινο, Άνω Σταθά και Κάτω Σταθά.
Σημαντική συμβολή στην ταυτότητα της περιοχής έχουν τα πέτρινα γεφύρια, με πιο χαρακτηριστικά από αυτά:

Την πανέμορφη πέτρινη γέφυρα της Τέμπλας, που ενώνει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας
με το Νομό Ευρυτανίας
• Τη γέφυρα της Βέργας
• Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθεί η γέφυρα της Τατάρνας

Αναφορά πρέπει να γίνει στα Λουτρά Χαλκιόπουλων, που βρίσκονται σε μια ειδυλλιακή παραποτάμια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια πολύ κοντά στο χωριό. Το νερό που ρέει από τις ιαματικές πηγές είναι πόσιμο και θεωρείται ότι ενδείκνυται για στομαχικά προβλήματα.
Δυνατότητα διαμονής υπάρχει σε ξενώνα στο χωριό Χαλκιόπουλο.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι:
• Τα ορεινά δασωμένα τοπία στα όρη Βάλτου
• Το φράγμα των Κρεμαστών
• Οι τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου και τα φυσικά τοπία που διαμορφώνονται στις όχθες τους
• Η περιοχή του χωριού Μπαμπαλιό στις όχθες της τεχνητής λίμνης, όπου σχηματίζονται πολλά νησάκια
• Το φαράγγι του Αχελώου που διαμορφώνεται νότια του χωριού Βρουβιανά μέχρι τα χωριά Τοπόλιανα και Σιβίστα
της Ευρυτανίας

 

Comments are closed.

Close Search Window